kaldata.comМиналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за комерсиалното усвояване

...
kaldata.comМиналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за комерсиалното усвояване
Коментари Харесай

Завръщането на САЩ на Луната е планирано за 2022 година

kaldata.com

Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа указ за комерсиалното асимилиране на потребни изкопаеми на Луната и други небесни тела. Едновременно с това НАСА утвърди компанията  Masten Space Systems  като нов участник в инициативата  Commercial Lunar Payload Services (CLPS) , която е част от амбициозната лунна програма Артемида (Artemis), която включва пилотирани задачи и колонизация на естествения сателит на Земята.

Да напомним, че в края на  2018 година  НАСА започва програмата  CLPS . Тя има за цел да развие американската частна космонавтика и основаването на галактически апарати за доставката на разнообразни товари на повърхността на Земята. На процедура CLPS е първата подготвителна фаза преди завръщането на индивида на Луната, като първата задача би трябвало да се състои през идващите 4 години, а при първата фаза бяха подбрани девет компании за друг размери и капитал.

Сега към тази стратегия се причислява Masten Space Systems, като цената на нейния контракт с НАСА е $75,9 милиона. Според изискванията на контракта, Masten Space Systems е длъжна през 2022 година благодарение на модула за кацане XL-1, да достави на лунната повърхнина девет научни прибора, които би трябвало да работят най-малко 12 дни.

Masten Space Systems разработва лунния модул XL-1 в границите на плана Lunar CATALYST. Засега не са оповестени подробните механически данни за XL-1. Известно е единствено, че галактическият уред ще има четири мотора, неговата дължина ще бъде 3,5 метра, а широчината ще доближава 3 метра при маса 2400 кг. Модулът може да достави на Луната до 100 кг потребен товар.
Деветте лунни апарата, които Masten Space Systems би трябвало да достави на Луната са следните: Lunar Compact Infrared Imaging System (L-CIRiS)  – сгъваем радиометър за проучване състава на повърхността на Луната, за съставянето на термални карти за систематизиране на температурата на нейната повърхнина и разузнаване на възможноста за потребление на лунните запаси Linear Energy Transfer Spectrometer (LETS)  – датчик за премерване радиационни декор на повърхността на Луната Heimdall  – система от пет камери (видеорегистратор, широкоъгълна камера, реголитен скенер и два широкоъгълни панорамни скенери) за осъществяване на лунни проучвания от лунните транспортни средства MoonRanger  – мини роувър с маса 13,6 кг, който носи със себе си прибора  Neutron Spectrometer System  за премерване концентрацията на водород в реголита Mass Spectrometer Observing Lunar Operations (MSolo)  – устройство за търсене и оценка на евентуално налични запаси на Луната Near-Infrared Volatile Spectrometer System (NIRVSS)  – инструмент за премерване на температурата и състава на повърхността Laser Retroreflector Array (LRA)  – масив от осем дребни огледала за премерване на дистанции и за обезпечаване на акуратност при кацането Sample Acquisition, Morphology Filtering, and Probing of Lunar Regolith (SAMPLR) –  роботизирана ръка за събиране на лунен грунт. Разполага със специфичен съд за пречистване и подбиране на частици с друг размер
PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР